Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Ypsilonsamtale: Når vi blir gamle

tor. 9. mar. 2023 @ 19:00 - 21:00

Gratis

Vi inviterer dere til en spennende kveld på Drammensbiblioteket,  torsdag 9. mars, kl. 19: «Hvem tar vare på oss når vi blir gamle?»

Denne kvelden blir tankevekkende og lærerik for eldre, pårørende og folk som jobber med eller er interessert i helse, folkehelse og eldreomsorg eller mangfold og integrering. Vi håper at politikere og representanter for relevante organisasjoner blir med.

Den første timen blir det panelsamtale. I time to blir det anledning for alle tilstede å fortsette samtalen i mindre grupper eller plenum. Det blir gjort opptak av den første timen og dette blir en episode i podkasten Ypsilonsamtaler.

Deltakere i panelet er: Amir Dzaferi, Nasim Rizvi, Asbjørn Stavem og Sukhvinder Singh Jhotti. Samtalen ledes av Ivar Flaten.

Aktuelle spørsmål:

  • Hvordan er det å ikke kunne ivareta gamle, syke foreldre i det daglige, fordi dere bor i ulike land/landsdeler?
  • Hvordan skal du kombinere det å være en god sønn eller datter for dine foreldre i utlandet, med jobb og familieliv i Norge?
  • Hvordan skal du få råd til deres kostnader når foreldrene dine ikke får dekket helseutgiftene de har?
  • Hvordan er det å bo med dine gamle foreldre som kom til Norge som innvandrere og som mangler passende aktivitetstilbud?
  • Hvis det er utenkelig i din kultur å la dine gamle foreldre flytte på sykehjem og du i tillegg har omsorg for barn og en jobb – hvordan skal du få den avlastningen og hjelpen du trenger selv? 
  • Har sykehjem og hjemmetjenesten der du bor halal-meny?
  • Hvordan planlegger du for din alderdom når du bor helt alene i en kommune der du verken har barn eller andre nære pårørende?

Vi har tro på at en dialogisk samtale utfra våre erfaringer gjør oss klokere og rikere, og hjelper oss å innrette samfunnet på de utfordringene vi er stilt overfor.

Kulturelle minoriteter

Hver enkelt av oss må gjøre mer for å planlegge vår alderdom, sa helse- og omsorgsministeren Ingvild Kjerkhol til NRK i slutten av januar. Denne våren har eldreomsorgen hatt spesielt fokus i norske media, både nasjonalt og lokalt. Mange historier og skjebner har kommet frem.

Mange familier med annen kulturell bakgrunn, ser ofte på det å bli eldre og på det å ha omsorg for sine egne foreldre på en annen måte. Og mange av de som jobber i hjemmetjenesten har minoritetsbakgrunn. Hva er deres perspektiv på å ta vare på eldre og på det å selv bli eldre?

Kirkelig Dialogsenter Drammen har denne våren dannet Ypsilonrådet. Ypsilonrådet er et titalls personer med ulikt livssyn og bakgrunn fra ulike land med hver sin unike historie Alle har vært gjester i Ypsilonsamtaler med Ivar Flaten. Historiene deres kan du lytte til i podkasten Ypsilonsamtaler. 

Sammen ønsker Ypsilonrådet å belyse samfunnsutfordringer fra ulike perspektiver og å svare digitalt på spørsmål som er aktuelle i et mangfoldsamfunn, slik Drammen er i dag. Hvert medlem av Ypsilonrådet bidrar utfra sin helt egen, personlige livserfaring og historie og sitt verdensbilde – men derigjennom løftes det også ulike minoritetsperspektiv inn i den offentlige samtalen. Det kan vi alle bli klokere av.

Velkommen til Drammensbiblioteket torsdag 9. mars kl. 19 til panelsamtale og utveksling av tanker – livsdialog – rundt bordet: Hvem skal ta vare på oss når vi blir gamle?

Facebook-arrangementet finner du her: Hvem tar vare på oss når vi blir gamle? | Facebook

Ypsilonrådet på dialogsenterets nettside her: Ypsilonrådet (kirkeligdialogsenter.no)

Bildet: Pleiehjem, av Science Photo Library, NTB scanpix. (https://ndla.no/article/6747). CC BY-NC-SA 4.0.

 

Detaljer

Dato:
tor. 9. mar. 2023
Tid
19:00 - 21:00
Kostnad:
Gratis
Kategorier for Arrangement:
, ,

Arrangør

Kirkelig dialogsenter Drammen
View Arrangør Website

Sted

Drammen bibliotek
Grønland 58
Drammen, 3045 Norway
+ Google-kart
View Sted Website