Klarer du å gjenkjenne antisemittiske holdninger? Hvordan reagerer du når venner har fordommer mot jøder, gir norske jøder skylda for Israels politikk eller mener Holocaust ikke gikk langt nok?
- Dette arrangement har allerede funnet sted.
Kan du nok om antisemittisme?
tor. 1. des. 2022 @ 17:00 - 21:00
GratisMan skulle tro at forsøket på å utrydde jøder under andre verdenskrig satte en stopper for antisemittisme i Norge. Men mange av holdningene fra før krigen overlevde både hos norske myndigheter og i befolkningen. I dag er antisemittisme spredt i mange ulike miljøer, ikke bare blant ekstremister. Mange nordmenn fra ulike bakgrunner mangler kunnskap om og forståelse for en av Norges minste minoriteter.
DOTL mener at det er viktig at ledere i tros- og livssynssamfunn kan nok om antisemittisme til at de kan drive holdningsarbeid i egne rekker. Derfor inviterer vi i samarbeid med Sør-Øst politidistrikt, Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), Kirkelig dialogsenter Drammen og HL-senteret til en kurskveld med foredrag og samtaler.
Når: torsdag 1. desember kl 17-21
Pris: gratis, inkludert transport og middag
Obligatorisk påmelding: Bruk dette påmeldingsskjemaet.
Hvor: Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) på Bygdøy i Oslo
HL-senteret
Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter er et forsknings-, dokumentasjons- og formidlingssenter. I tillegg til jødisk historie, holocaust og antisemittisme, jobber senteret blant annet med:
- andre folkemord (Rwanda, Jugoslavia, Irak og Myanmar)
- diskriminering av muslimer i Norge
- hverdagssrasisme
- ytringsfrihet.
Se gjerne deres YouTube-kanal for foredrag m.m.
Vi har to målgrupper:
- Alle med lederansvar i tros- og livssynssamfunn på Østlandet. Det vil si både åndelige ledere, styremedlemmer, m.fl.
- Alle som jobber med ungdom og bor på Østlandet.
Mål: Etter kurset vil du som deltaker:
- ha kunnskap om jødisk religion, tradisjon, historie og identitet i Norge i dag
- vite hva antisemittisme er, historisk og i dag
- klare å gjenkjenne antisemittiske ideer, utsagn og andre konspirasjonsteorier
- ha forståelse for hvordan norske jøder har det og hvordan hverdagsrasisme og offentlige debatter påvirker deres liv
- være inspirert til å løfte fram temaet i egen forsamling og undervisning og ta grep når du observerer antisemittisme på sosiale medier og ellers
Kurset varer i fire timer, men vi kan om ønskelig følge opp med flere kurs/seminar.
Har du mulighet til å komme til HL-senteret tidligere på dagen anbefaler vi at du bruker tid på de to utstillingene:
Vil du hjelpe oss til å nå ut til flere potensielle deltakere? Send dem lenke til denne nettsiden eller inviter dem til vårt Facebook-arrangement. Klikk på Del / Inviter og velg de av vennene dine dette er aktuelt for.
Hvorfor er dette viktig?
Vi håper minst én person fra hvert trossamfunn i Buskerud melder seg på vårt kurs om antisemittisme! Hvorfor er dette viktig?
- Enten du er født i Europa eller langt unna, er andre verdenskrig i Norge og Holocaust fortsatt relevant. Skal du forstå dagens Norge og hvordan minoriteter har det her, må du kjenne historien.
- Jøder er en av Norges aller minste minoriteter. Når de rammes av fordommer, hets og trusler må alle vi andre vise solidaritet, de kan ikke stå i den kampen alene. Slik vi stiller opp for hverandre 14. mai og gjennom #tryggibønn-aksjoner, må vi også stille opp i dagligliv og på sosiale medier.
I 2015 tok unge muslimer initiativ til en fredsring rundt synagogen i Oslo.
Etter terrorangrepene i Paris og København ville gruppen bak Fredens Ring ta et standpunkt til jødehatet som de synes var blitt urovekkende sterkt. «Islam er å beskytte våre brødre og søstre, uavhengig av hvilken religion de tilhører. Islam er å heve seg over hatet og aldri synke på samme nivå som haterne. Islam er å forsvare hverandre.
Muslimer vil vise at vi tar sterk avstand fra all type jødehat, og at vi er der for å støtte dem. Vi skal derfor lage en menneskelig ring rundt synagogen 21. februar,» skrev gruppen på Facebook, da de oppfordret alle til å komme. Mellom 1300 og 1500 borgere kom for å delta i denne historiske markeringen ved synagogen i Oslo. Initiativet vakte betydelig nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. (Sitat Fritt Ord)
foto: Linda Noor
Detaljert program
Med forbehold om endringer.
17:00 – 17:15 | Velkomst og presentasjon av opplegget, arrangørene og deltakerne |
17:15 – 18:15 | Jødisk religion, tradisjon og identitet i Norge i dag v/Lynn Feinberg |
18:15 – 19:00 | Middag (vegetar). Også mulighet for å be Isha i eget rom på senteret. |
19:00 – 20:00 |
Hva er antisemittisme? Antisemittisme i det offentlige rom og den offentlige samtalen – hvordan respondere? v/Vibeke Moe, og Claudia Lenz. Panelsamtale med Anne Sender, Faruc Terzic og Claudia Lenz. Samtalen ledes av Niels Fredrik Skarre. |
20:10 – 20:55 | Vi deler oss i to grupper, velg den gruppen som er mest relevant for deg. |
A |
Politiet orienterer om trusler og sikkerhet for ulike trossamfunn m.m. i 2022 og 2023 Hvordan kan vi snakke om antisemittisme i egen menighet/forening. Senaid Kobilica forteller om tur til Auschwitz for imamer. Berit Hagen Agøy fra Den norske kirke deltar. |
B |
Brobyggingstiltak for ungdom. Workshop v/ STL Hvordan inkludere kunnskap om antisemittisme i undervisning? Hvordan bidra til gode dialogmøter mellom ungdom? Med bl.a. Kirkelig dialogsenter Oslo som forteller om Sier vi Gruppe- og plenumssamtale. |
20:55 – 21:00 | Takk og vel hjem |
Imam Senaid Kobilica vil fortelle om høstens tur til Auschwitch og Srebrenica
Foredragsholdere m.m.
Jødisk religion, tradisjon og identitet i Norge i dag
Lynn Feinberg vil gi et historisk perspektiv om jødisk religion og tradisjon.
Hun er religionshistoriker og faglig konsulent i jødedom og for tiden phd-kandidat på Teologisk fakultet, Universitetet i Oslo. Lynn har også vært tilknyttet jødisk museum i Oslo og var blant annet faglig ansvarlig for utstillingen «Det jødiske året – Alt til sin tid». I tillegg er Lynn Nordens første kvinnelige rabbiner.
Antisemittisme
Vibeke Moe og Claudia Lenz ser på historiske og nåtidige eksempler for hvorfor bestemte handlinger, holdninger og uttalelser er å anse som antisemittiske, hvorfor antisemittisme er en særegen form for hat og diskriminering og hvordan man kan gjenkjenne antisemittisme. Sentralt er også spørsmålet om hvor grensene mellom religions-/Israelkritikk og antisemittisme går.
Vibeke er prosjektleder for HL-senterets tredje kartlegging av holdninger til jøder og muslimer i Norge, som gjennomføres i perioden 2020-2022. Hennes arbeidsområder er antisemittisme i Norge og Europa, muslimfiendtlighet i Norge, minoriteters erfaringer med negative holdninger, muslimsk-jødiske relasjoner, jødisk og muslimsk identitet og erfaringer i dagens Norge og minoritet- majoritetsrelasjoner i dagens Norge.
Claudia Lenz er forsker ved HL-senteret og tilknyttet forskningsprosjektene Jødisk liv i dagens Norge (Negotiating Jewish Identity) og Skiftende grenser (Shifting Boundaries. Definitions, Expressions and Consequences of Antisemitism in Contemporary Norway). Hun har forsket på jøders og muslimers holdninger til hverandre og hvordan grensene av det som oppfattes som legitim Israelkritikk har endret seg etter Gaarder-debatten i 2006.
Panel
Anne Sender har i mange år jobbet i STL både som leder og spesialrådgiver og også vært frivillig engasjert i tros- og livssynsdialog i Norge. Hun har erfaring fra utenrikstjeneste både i Sudan og på Sri Lanka og har vært styreleder for Det mosaiske trossamfunn i Norge i en årrekke.
Faruc Terzic har ph.d. i islamsk teologi med fokus på islams syn på andre religioner. Han har i en årrekke vært engasjert i tros- og livssynsdialog i Norge, sitter i arbeidsgruppen for dialog mellom Muslimsk dialognettverk og Det mosaiske trossamfunn, er vararepresentant til styret for Holocoustsenteret og sitter i forskergruppen for interreligiøse studier og islamsk teologi på Teologisk Fakultet ved Universitetet i Oslo.
Niels Fredrik Skarre er seniorrådgiver i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL).
Siste del
Georg Østvold er politibetjent fra Drammen, forebyggende enhet.
Senaid Kobilica er sjefsimam for Det Islamske Fellesskap i Bosnia og Hercegovina, styreleder i Muslimsk dialognettverk og styremedlem i STL. Han var nylig leder for en delegasjon imamer som reiste på studietur til Auschwitz-Birkenau og Srebrenica, for å lære om folkemordene der. I tillegg møtte de andre religiøse ledere i både Bosnia-Hercegovina og Polen.
Berit Hagen Agøy er internasjonal direktør i Kirkerådet/Mellomkirkelig råd. Hun er utdannet lektor, med hovedfag i historie.
Marit Fiske Fjalestad er rådgiver i Kirkelig dialogsenter Oslo. Marit har master fra Det teologiske fakultet i religion og samfunn og har tidligere bl.a jobbet som praktikant i sjømannskirken i Belgia.
Praktisk informasjon
Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter er et forsknings-, dokumentasjons- og formidlingssenter. I tillegg til jødisk historie, holocaust og antisemittisme, jobber senteret blant annet med andre folkemord (Rwanda, Jugoslavia, Irak og Myanmar), diskriminering av muslimer i Norge, hverdagssrasisme og ytringsfrihet. Se gjerne deres YouTube-kanal for foredrag m.m.
Transport
Minibuss: Det blir felles transport fra Drammen sentrum (Strømsø og Brakerøya) for dem som ikke vil reise kollektivt eller kjøre egen bil, og kommer fra Drammensområdet. Møt opp 10 minutter før avgang, i tilfelle vi ligger foran ruta. Avgang omtrent:
- Drammen stasjon (ved Jovialen/utgang på østsiden) kl 15.50
- Brakerøya stasjon kl 16.00
- Tranby kl 16.10
Minibussen er rød. Sjåfør er styreleder DOTL, Martin Vestøl.
Kollektivtransport: Ta tog eller buss til Skøyen eller Nationaltheatret, og buss 30 Bygdø til Bygdøhus busstopp. Gå Huk aveny sørvestover 400 meter, til HL-senteret.
Kjørebeskrivelse: Kjør til Bygdøy og følg skiltene mot Holocaust-senteret. Etter Vikingskipmuseet følges hovedveien i retning Huk, ta til venstre i det tennisbanene dukker opp på høyre side. Sving så til høyre. I enden av veien er porthuset til Villa Grande, hovedbygget på HL-senteret.
Andre arrangement
Vi benytter også anledningen til å tipse om et par andre arrangement noen dager etter vårt:
- Dialogseminar om antisemittisme & jødisk-muslimsk samarbeid, tirsdag 6. desember kl 17: https://www.rabita.no/arrangement/dialogseminar og https://www.facebook.com/events/686132496140936
- Lansering av holdningsundersøkelsen som utforsker nordmenns holdninger til jøder og muslimer, tirsdag 6. desember på dagtid. Les mer her: https://www.hlsenteret.no/forskning/jodisk-historie-og-antisemittisme/holdningsundersokelse-om-etniske-og-religiose-mino/index.html