Nyhetsbrev oktober 2022

Nyhetsbrevet har følgende saker:

Kjenner du noen som burde får DOTLs nyhetsbrev? Se Meld deg på nyhetsbrev eller send meg en e-post med deres adresse: koordinator@dotl.no 

Til medlemmer: Årsmøtet blir 14. mars 2023

I 2015 tok unge muslimer initiativ til en fredsring rundt synagogen i Oslo.

Viktig kurs 1. desember

Vi håper minst én person fra hvert trossamfunn i Drammen melder seg på vårt kurs om antisemittisme!  Hvorfor er dette viktig?

  • Enten du er født i Europa eller langt unna, er andre verdenskrig i Norge og Holocaust fortsatt relevant. Skal du forstå dagens Norge og hvordan minoriteter har det her, må du kjenne historien. 
  • Jøder er en av Norges aller minste minoriteter. Når de rammes av fordommer, hets og trusler må alle vi andre vise solidaritet, de kan ikke stå i den kampen alene. Slik vi stiller opp for hverandre gjennom #tryggibønn-aksjoner, må vi også stille opp i dagligliv og på sosiale medier. 

Klarer du å gjenkjenne antisemittiske holdninger? Hvordan reagerer du når venner har fordommer mot jøder, gir norske jøder skylda for Israels politikk eller mener Holocaust ikke gikk langt nok? Hva kan minoriteter lære av hverandre og hva er det viktig at majoriteten forstår?

Kurset er gratis, meld deg på nå! https://www.dotl.no/event/kan-du-nok-om-antisemittisme/ 

islykt

Strømkrise? Ledermøte 8. november

Er dere bekymret for økte strømpriser? Tirsdag 8. november kan alle våre medlemmer lære om strømsparing og strømtilskudd. Alle med lederansvar, alle styremedlemmer og kontaktpersoner for DOTL kan komme. Meld dere på nå!

https://www.dotl.no/event/stromkrise-hos-dere/ 

oppdatert 22.10: UDIs nettverksseminar

UDI inviterer til nettverksseminar for religiøse organisasjoner og menighetsledere fredag 28. oktober 2022.

Etter over to års fravær av nettverksseminarer på grunn av pandemien har vi gleden av å kunne invitere deg/dere til nytt halvdags fagseminar for religiøse organisasjoner og menighetsledere i UDIs nye lokaler i Valle View på Helsfyr i Oslo, Innspurten 11 D, 0663 Oslo, fredag 28. oktober 2022 kl. 9.30 – 13.00
Innregistrering fra kl. 9.30 – kaffe/te

Det serveres kjøttfri lunsj. Meld fra om øvrige allergier ved påmelding.

Vi vil ha følgende temaer på programmet:

  • Gjennomgang av tillatelser for religiøse ledere
  • Gjennomgang av tillatelser for religiøse medarbeidere 
  • Hva kan en religiøs leder eller medarbeider utføre av oppgaver mens han / hun er på visumbesøk i Norge? 
  • Gjennomgang av familieinnvandring med religiøs leder 
  • Gjennomgang av familieinnvandring med religiøs medarbeider

Det blir godt tid til å stille spørsmål. Program sendes påmeldte 21.oktober 2022.

Påmeldingsfrist 24. oktober kl. 15.00 til UDIbrukernettverk@udi.no
Samtlige deltakernavn og organisasjons- eller menighetstilhørighet meldes inn til UDIbrukernettverk@udi.no

Husk legitimasjon – vel møtt!

NB! Vi har meldt fra til UDI at slike seminar bør arrangeres på kveldstid for at styremedlemmer i trossamfunn skal kunne delta og vi har også etterspurt strømming.

For medlemmer: Hvem hos dere passer til et fagutvalg?

Kan du selv eller noen andre bidra i DOTL? Les teksten på vårt nettsted og tenk gjennom hvem i ditt tros- eller livssynssamfunn du kan utfordre. Send gjerne forslag til koordinator@dotl.no

For medlemmer: Vi kommer til dere!

Representanter for DOTL vil besøke dere som er medlemmer, når passer det? Send oss forslag til dato så raskt som mulig! Les mer på vårt nettsted. https://www.dotl.no/2022/09/far-vi-komme-pa-besok/ 

Registrering og statstilskudd

ALLE tros- og livssynssamfunn må søke om registrering under ny lov. Siste frist 1. januar 2023. De som søker om registrering sen-høst/1. januar risikerer at statstilskudd for 2023 ikke blir utbetalt før på høsten. Lenke til søknadsskjema: https://truoglivssyn.fylkesmannen.no/public/trossamfunn  Trykk «logg inn» opp til høyre og logg inn med BankID/MinID.

TV-aksjonen og Ypsilon-samtaler

Søndag 23. oktober er det  TV-aksjonen. I år går pengene til Leger uten grenser. Meld deg som bøssebærer her:  https://blimed.no/ 

Velkommen til våre åpne møter i samarbeid med Kirkelig dialogsenter Drammen og Ivar Flaten: Ypsilonsamtaler på Drammensbiblioteket kl 18-20 torsdag 10. november og torsdag 8. desember. Det blir først en time der Ivar intervjuer gjester og dette blir til episoder i Ypsilonsamtaler. Når mikrofonene er skrudd av, blir det en time samtale mellom alle frammøtte. Mer informasjon kommer senere.

Bilde fra Gjestebud

Gjestebud: «Vår dag»

Vi inviterer deg til gratis Gjestebud, søndag 30.oktober 2022, kl 16.00-19.00 i Adventistkirken i Mjøndalen. Obligatorisk påmelding! Les mer:

STLs årskonferanse 2022 – religion og krig

Den 5. desember arrangeres Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn sin årskonferanse på Litteraturhuset i Oslo . «Uten religion ville det ikke vært noen kriger». Man trenger ikke lete lenge for å finne varianter av denne påstanden, men stemmer det? På konferansen får du noen svar. 

Nytt livssynsåpent samtaletilbud

Den norske kirke på Strømsø lanserte mandag 10. oktober et nytt tilbud: «Mellom oss». Dette er et lavterskel samtaletilbud med 1-5 samtaler med frivillige medarbeidere som har samtalekompetanse (f.eks prest/diakon/sykepleier). Disse har taushetsplikt. 

Tilbudet er livssynsåpent, du kan komme uansett livssyn, tro og tvil.

Det kan være godt å samtale om livets opp- og nedturer og overganger, om sorg og ensomhet. Det å møte et medmenneske som lytter, kan være godt i perioder i livet der man står i krevende situasjoner.

Les mer på Facebook eller ring/send sms til 92094873, så får du en avtale. 

Nærutvalg – Vil du bidra? from Drammen kommune on Vimeo.

Drammensere: Vil du være med i ditt nærutvalg?

Nærutvalgene er en del av Drammen kommune sin satsning på et aktivt lokaldemokrati, og hver av de ti kommunedelene har et nærutvalg. Nærutvalgene består av 11 medlemmer; 8 innbyggere og 3 politikere. Hensikten med nærutvalgene er å skape lokalt engasjement, og sørge at lokalmiljøet får synliggjort og gjennomført saker i sitt lokalmiljø. 

https://www.drammen.kommune.no/om-kommunen/aktuelt/vil-du-bidra-til-utvikling-av-eget-narmiljo/ 

Stilling ledig i Oslo

STL Oslo har en ledig ettårig stilling som prosjektmedarbeider (40%) med oppgaver innen kommunikasjon og arrangementsarbeid.

Del gjerne utlysningen med mulige kandidater! Søknadsfrist 28. oktober, se Finn: https://www.finn.no/job/parttime/ad.html?finnkode=275797801

Jobber dere med barne- og ungdomsarbeid?

Forandringshuset inviterer til nettverkslunsj

Når: mandag 17. oktober kl 11-14

Sted: Fjell Menighet,  Solsvingen 90 

Hvem: Ideelle og kommunale aktører som jobber med barne- og ungdomsarbeid i Drammen kommune, og som har en interesse av å bli kjent med kommunens åpne møteplasser for barn og ungdom. 

Ta kontakt på koordinator@dotl.no om du vil være med.

delta

DELTA: kurs for styremedlemmer

Er det noen hos dere som trenger å lære mer om demokratisk drift av organisasjoner? I fjor holdt vi DELTA-kurs, tre lørdager á fire timer. I år vil vi lage en forkortet utgave, men må få hjelp av dere til å finne ut hva behovet er. Hva trenger dere å lære mer om? Ta kontakt på koordinator@dotl.no 

Språkkurs og datakurs

Kjenner du noen som trenger å lære norsk eller å bruke PC? I samarbeid med AOF kan vi arrangere både kurs (åpent for alle) og språkkafeer (for ukrainere). Gi beskjed til Nasim og Ingeborg hvis dere ønsker noe av dette: nasim.rizvi@aof.no og koordinator@dotl.no 

Det er allerede nå mulig å melde seg på kurs hos AOF:

Språkkursene er tilrettelagt for ukrainere, men andre kan også delta. 

Med tro på vaksine

STL og DOTL har tatt en aktiv rolle i arbeidet med å formidle informasjon mellom nasjonale myndigheter med ansvar for smittevernstiltak og tros- og livssynssamfunnene helt siden koronapandemien nådde Norge.

Det fortsetter vi med også nå når vi ser enden av pandemien. Mange har ennå ikke tatt det siste vaksinestikket. Vi oppfordrer derfor alle som kan til å ta siste koronavaksine. Vaksineoppfordringen er tilgjengelige på mange forskjellige språk, blant annet bosnisk, som i videoen ovenfor. 

Prosjektet «Med tro på vaksine» er støttet av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Vaksinekampanjen bruker emneknaggen #tadetsistestikk. 

Trenger du videoer på andre språk finner du dem her.