Da Ivar Flaten nærmet seg 50 mente han at det var på tide å finne ut hva han skulle gjøre når han ble stor. Dét kan Drammen være glad for.
Etter tjuefem år med forvaltning, IT, skole og næringsliv hev han seg på teologistudiet og tre år senere ble han ansatt som prest i Fjell menighet.
– Fjell menighet er det første stedet og sannsynligvis det siste stedet jeg arbeider som prest. Jeg har vært her i ti år, stortrives og vil gjerne bruke de arbeidsårene jeg har igjen her!
I bresjen for dialogarbeidet
I 2003 bestemte menighetsrådet i Fjell at kirken skulle være en kulturkirke. Et menighetsråd kan sammenlignes med et styre. Hvert fjerde år er det kirkevalg og da kan alle medlemmer i en menighet stemme på representanter til menighetsrådet.
– Da jeg kom hit var det et skifte der menighetsrådet ønsket at Fjell kirke skulle være et møtested for alle som bor her, ikke bare for menigheten, forteller sognepresten.
Dette passet Ivar godt. Han har siden han ble prest stått i bresjen for arrangement og organisasjoner der menigheter og foreninger samarbeider på tvers av religion og livssyn: Drammen og omegn tros- og livssynsforum (DOTL), Drammen Sacred Music Festival og Gjestebud.
– Den beste den måten å være kristen på er å være god mot naboene våre, mener Ivar.
Bredt tilbud
Sammen med fem andre ansatte og over seksti frivillige sørger Ivar for at dørene i Fjell kirke er åpne for alle som vil komme.
– Hver mandag og onsdag har vi kvinnetrim, onsdag fylles kirken av barnehagebarn og deres foreldre eller besteforeldre, og på torsdag har vi nabokafe for elever ved ungdomsskolen.
Kirkens nærmeste nabo er Galterudhallen og Galterud skole, og menigheten samarbeider også med Fjell barneskole om blant annet skolegudstjenester før påske og jul. En annen nabo er Drammen moske.
– På julaften inviterer vi alltid folk fra moskéen hit på gudstjeneste og vi gjester dem på islams høytidsdager, forteller Ivar.
Velkommen til gudstjeneste
Også utenom jul er naboene velkomne på gudstjeneste.
– Vi feirer gudstjeneste hver søndag, én gang i måneden har vi familiegudstjeneste spesielt tilrettelagt for barn.
Det er ingen som sjekker hvem du er når du kommer til kirken.
– Man trenger ikke være medlem i Den norske kirke for å delta på gudstjenestene. Alle som viser vanlig høflighet og respekt er velkomne, påpeker Ivar.
Det er ikke noen kleskode i kirken, men Ivar har et par tips:
– Mange pleier gjerne å ta på litt penere tøy på søndag og menn bruker ikke hodeplagg inne i kirken, men noen av dem som kommer til gudstjeneste går tur før eller etterpå og kommer derfor i turklær.
Utleie og konserter
Det er mulig å leie lokaler i kirken til både selskap og andre arrangement. En eritreisk menighet er fast leietaker og samles i kjelleren hver fredag og lørdag.
Dessuten brukes Fjell kirke stadig til konserter og andre kulturarrangement. Kulturkirken Fjell har blitt et begrep som mange forbinder med gode opplevelser i et gjestfritt hus. Det er alltid en kopp kaffe og en kakebit i kirkestua etter arrangementene.
Ivar roser de frivillige som sørger for at alt fungerer så godt i menigheten.
– Vi har et eget vaktmesterteam som tar seg av utleie og småreparasjoner, en egen komite planlegger konserter og står for markedsføringen, mange lager mat på våre faste aktiviteter og vi hadde ikke klart oss uten alle disse menneskene.
Sognepresten håper de frivillige vet at innsatsen deres blir verdsatt.
– En gang i året lager vi ansatte en fest for de frivillige der vi takker dem. Dessuten tror jeg de trives med arbeidet. De synes det er fint å være sammen med andre frivillige og å gjøre en innsats for andre mennesker og for nabolaget sitt.