Bilde av imamen og styrelederen

I januar 2017 ankom Drammen moskes nye imam Fjell bydel. Han ønsker å ta aktiv del i lokalmiljøet og gleder seg til interreligiøse samlinger i den nye moskeen.

Bilde fra tv-aksjonen

Mufti Malik Avais vil gjerne være aktiv i nærmiljøet. Under TV-aksjonen høsten 2017 gikk han sammen med nabo og sokneprest i Fjell menighet, Ivar Flaten.

Den unge Malik Avais var fast bestemt: En religiøs utdanning var ikke nok, han måtte også skaffe seg kompetanse fra den verdslige verden. Drammen moské har dermed ikke bare fått en imam, men også en erfaren administrativ leder.

– En religiøs leder bør være økonomisk selvstendig, så jeg ville studere handel på universitetet, forteller Malik.

En lærd mann

Med en master i markedsføring, en master i filosofi og over åtte års studier i islamsk tro, historie og juss, samt arabisk og imamoppgaver slik som rådgiving, er Malik Muhammad Avais (45) bedre skolert enn de fleste. Hans kalles «mufti», en tittel som indikerer at han er lærd – omtrent på linje med en vestlig professor.

– Malik er også utdannet Hafiz, han kan lese koranen utenat. Dét er det ikke mange som kan, framhever moskeens styreleder Amjad Farooq.

– Når jeg gir folk råd vil de vite kilden til rådet, og da kan jeg sitere de bestemte versene, forklarer Malik.

Internasjonal erfaring

Før han ble heltidsimam arbeidet Malik som avdelingsleder ved et universitet i Lahore mens han ledet bønn og gjorde annet religiøst arbeid. Hans læremestre sendte ham så ut i verden, først til Niigata i Japan og deretter til Odense i Danmark, hvor han var øverste leder i lokale menigheter.

Amjad er veldig fornøyd med at de klarte å kapre Malik:

– Vi trengte en ny imam, en som kunne samle oss. Vi ba om hjelp i forskjellige moskeer, og imamen i Sandvika, som var Maliks lærer, sa: «Jeg lover ingenting, men jeg skal snakke med ham.»

Lærer norsk

Med seg til Drammen har Malik med seg kone og tre barn.

– Barna min spurte meg: «Hvor er neste destinasjon?» Da svarte jeg: «Vi har ikke flere destinasjoner nå, vi kan dra på ferie, men vi skal bo i Drammen», forteller Malik.

Siden barna snakker flytende dansk har overgangen til norsk skole gått greit. Selv går imamen på norskkurs og håper han snart kan nok til å tale norsk. Inntil da er hovedspråkene urdu, engelsk og arabisk.

Dette er drømmen, den nye moskeen.

Ny moske

Imamen gleder seg til å invitere mennesker fra andre religioner til moskeen. Her i samtale med sokneprest hos nabo Fjell.

I april 2010 ble første spadetaket til egne lokaler tatt. Etter 22 års iherdig arbeid og pengeinnsamlig gledet menigheten seg til å få egen moske. Foreløpig er bare første byggetrinn, et administrativt bygg, ferdig, men neste sommer er kanskje hele moskeen på plass.

–  Når moskeen står ferdig, blir det lettere for oss å bli en aktiv del av lokalsamfunnet. Jeg ønsker meg et forum der representanter for ulike religioner møtes i to-tre timer og kan spørre hverandre, få stillet nysgjerrigheten sin om de andres religion og skikker, forteller imamen.

I tillegg håper han at drammensere med ulike livssyn vil være med å feire hverandres høytidsdager slik som hinduens dvalifestival, muslimenes id og kristen jul.

– Interreligiøs harmoni er svært viktig, det er bra om vi kan få oppleve hverandres skikker, framhever Malik.

Amjad understreker at Drammen moské skal være en åpen moske, et samlingssted for alle muslimer. Også andre gjester er velkomne, bare de husker å ta av skoene før de går inn og ellers kler seg og oppfører seg respektfullt.

– Kvinner som bruker sjal viser ekstra respekt, men kvinner får lov til å komme inn også uten skaut, forsikrer han.

Bilde fra en ungdomssamling

Imamen vil gjerne hjelpe ungdom til å ta gode valg og inviterer dem hyppig til moskeen.

Brenner for de unge

Daglig samles grupper på 5-6 barn og ungdom i moskeen, gutter og jenter sammen. Der underviser imamen og frivillige hjelpere i islams tro og lære. Når en ungdom tar eksamen eller har lest hele koranen feirer menigheten og familien.

Malik er bekymret for ungdom uten klare framtidsplaner.

– Ungdom jeg snakker med vet hva de skal utdanne seg til. Men når jeg spør hva de vil bruke livet sitt til utenom jobb, hvem de vil være for menneskene rundt dem, blir de stille.

Han utfordre dem til å ta bevisste valg.

– Jeg vil gjøre ungdommene ansvarlige for lokalsamfunnet de lever i. Jeg har lagt planer for hvordan de unge kan være gode rollemodeller og bidra i samfunnet, forteller den erfarne imamen.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Drammen og omegn tros- og livssynsforum
ansvarlig redaktør: styreleder Ivar Flaten
redaktør: koordinator Ingeborg Altern